2022-03-31 16:06:12• hírek • Bede Emőke

A szatmári strand ügye is szóba került a Helyi Tanács soros ülésén

Csütörtök délután rendes havi ülésére gyűlt össze Szatmárnémeti Helyi Tanácsa. Az „Egyebek” napirendi pont adta lehetőséget kihasználva Ciprian Craciun szociáldemokrata tanácsos többek között a szatmári strand ügyének helyzetéről és a Korrupcióellenes Ügyészség által indított vizsgálatról is kérdezte a polgármestert.

Mint ismeretes, a Szatmárnémeti Helyi Tanács 2021 augusztusában egyhangúlag megszavazta a városi strand üzemeltetésére vonatkozó koncessziós szerződés felbontását, melyet még 2008-ban kötött az akkori városvezetés a Beny Alex Kft.-vel. A döntést azzal indokolták, hogy a cég nem teljesítette a szerződésben foglaltakat, így például nem épített háromcsillagos termálhotelt, nem fedte be az olimpiai méretű medencét, az újabb medencék építése nem fejeződött be, és nem épült meg a hatszintes parkolóház sem. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a strand 2021-ben sem nyitotta meg kapuit a fürdőzők előtt, holott a járványügyi intézkedések erre már lehetőséget adtak volna. Hiába szavazta meg azonban egyhangúan akkor a Helyi Tanács a szerződésbontást, az üzemeltető kötötte az ebet a karóhoz, s nem kevesebb mint 26 millió lejes kártérítést követelt a meg nem térült befektetések után.


A polgármester már akkor leszögezte, hogy e követeléssel az önkormányzat nem ért egyet, hiszen a kontraktusban pontosan rögzített vállalásokat a Beny Alex nem teljesítette, így a hivatal elkötelezte magát amellett, hogy visszaveszi a strandot még akkor is, ha ezt egy pereskedés fogja megelőzni.


A per pedig nem is váratott sokat magára: a kiebrudalt cég a Szatmár Megyei Törvényszék elé vitte az ügyet abban a reményben, hogy a bíróság majd kimondja a vonatkozó tanácsi határozat felfüggesztését, illetve egy külön szálon elindította a kártérítési kérelmét is. Előbbi ügyben több hónapnyi várakozás után végre jogerős ítélet született, de nem olyan, mint amelyre a Beny Alex számított. Kereskényi Gábor a csütörtöki tanácsülésen elmondta, a bírói döntés fényében fel fogják szólítani a strand eddigi üzemeltetőjét, hogy mihamarabb adja át a koncessziós szerződésben foglalt területet az önkormányzatnak, s amennyiben erre nem hajlandó, úgy legalább további döntésig helyezze üzembe a strandot.


Továbbra is folyik a licit


Azon kérdésre, hogy sikerült-e már nyertest hirdetni a köztisztasági feladatok ellátására kiírt közbeszerzési eljáráson, a polgármester kifejtette, a licit még nem zárult le, a beérkezett ajánlatok elbírálása jelenleg is tart. Kereskényi Gábor szerint szigorú mérlegelésre van szükség annak érdekében, hogy végre egy olyan szolgáltatóval működhessen együtt a város, amely a tenderfüzetbe is belefoglalt, 21. századi elvárásoknak megfelelően végzi a rá bízott munkát.


DNA-házkutatás a városházán


Ahogyan arról a Szatmár.ro is beszámolt, több mint egy héttel ezelőtt a Korrupcióellenes Ügyészség házkutatást tartott a városházán. Kereskényi Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, a DNA kérésére olyan aktákat adtak át, melyek két projektet érintenek. Egyik a Kubik és környékének korszerűsítésére vonatkozik, a másik pedig egy bicikliút megvalósíthatósági tanulmányára. A városvezető előbbi kapcsán elárulta, arra vonatkozó tájékoztatást, hogy milyen kérdésben is vizsgálódik pontosan a DNA, nem kaptak, viszont a városháza elsőszámú érdeke a helyzet gyors és korrekt megoldása.


A teljes tanácsülést ide kattintva lehet visszanézni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: